Installing Rayman Arena on Windows 10

Talk about Rayman himself and Rayman games!

Moderator: English moderators

Post Reply
Stormtrooper934
Ptizêtre Vert
Posts: 218
Joined: Mon Feb 09, 2015 5:48 pm
Contact:
Tings: 1000

Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by Stormtrooper934 »

Is there any way to install Rayman arena on windows 10? Running the setup doesn't do anything. There's ways for M but they don't work with Arena.

IIITA
Ptizêtre Vert
Posts: 163
Joined: Mon Jan 05, 2015 2:08 pm
Tings: 1030

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by IIITA »

Ya, I had the same problem before, and found that Adosolution uploaded the Arena "installed files" ;
https://www.raymanpc.com/forum/viewtopi ... ed#p656054
But the link is dead now, so asking Adosolution for the files or installing Arena on older OS and copying all "Arena" folders to W10 are the choices.

Further remember that you need to add some old DirectX files such as d3d8.dll into the game installed directory for running tha game in Windows 10 64Bit
that is missing old DirectX function but having only DirecX 11 if it is "as it is".

EDIT;
compatibility setting; RM_Setup_DX8.exe must be Windows98/ME for eliminating "glide2x.dll" warning
R_Arena.exe must be "Windows XP SP2" for eliminating "Please run Rayman Arena setup".
Last edited by IIITA on Sat Feb 09, 2019 10:08 am, edited 4 times in total.

ICUP321
Feuillu
Posts: 92
Joined: Mon Sep 05, 2016 9:37 pm
Tings: 470

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by ICUP321 »

I would recommend using RayCarrot's Rayman Control Panel program, it has a disc installer which I've tested and it works on both Rayman M and Arena, make sure you swap the discs in the order it tells you and run it as administrator though, otherwise the program will get confused and won't install: viewtopic.php?f=89&t=25761

Stormtrooper934
Ptizêtre Vert
Posts: 218
Joined: Mon Feb 09, 2015 5:48 pm
Contact:
Tings: 1000

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by Stormtrooper934 »

ICUP321 wrote:
Sun Feb 03, 2019 8:20 pm
I would recommend using RayCarrot's Rayman Control Panel program, it has a disc installer which I've tested and it works on both Rayman M and Arena, make sure you swap the discs in the order it tells you and run it as administrator though, otherwise the program will get confused and won't install: viewtopic.php?f=89&t=25761
I managed to install it with this but now the problem is the game won't launch even with directplay enabled.

ICUP321
Feuillu
Posts: 92
Joined: Mon Sep 05, 2016 9:37 pm
Tings: 470

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by ICUP321 »

What do you see when you try to launch it?

If it tells you to insert the disc, you need to insert it or install a crack to get rid of the CD check.
Also try running it in compatibility mode, and run it as administrator as well just in case.
Last thing I can think of might be that you need to run the config tool and adjust the video settings...

Stormtrooper934
Ptizêtre Vert
Posts: 218
Joined: Mon Feb 09, 2015 5:48 pm
Contact:
Tings: 1000

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by Stormtrooper934 »

ICUP321 wrote:
Thu Feb 07, 2019 4:37 am
What do you see when you try to launch it?

If it tells you to insert the disc, you need to insert it or install a crack to get rid of the CD check.
Also try running it in compatibility mode, and run it as administrator as well just in case.
Last thing I can think of might be that you need to run the config tool and adjust the video settings...
It doesn't show anything when I launch it.

RayCarrot
Uglette
Posts: 1889
Joined: Sat Jan 11, 2014 5:46 pm
Location: Sweden
Contact:
Tings: 25794

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by RayCarrot »

Did you run the configuration tool at least once? Did you try compatibility mode for Windows XP Service pack 2 and 3 (while running as administrator)? I do remember once having to install some old version of DirectX as well, you could give that a go.

Nac1
Bébé Globox
Posts: 5
Joined: Mon Dec 16, 2019 9:01 pm
Tings: 25

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by Nac1 »

Hey guys, I'm new to this forum.

I found this thread from searching how to install Rayman Arena on my pc (Windows 10) since it just came in the mail today. RayCarrot, thanks for the program, which finally installed the game(it wouldn't even open for some reason). Like StormTrooper said, the problem comes when I try to launch the game. I tried everything from enabling/disabling DirectPlay, running DX8 setup, changing compatibility settings which all rendered no result. Has anyone got any updates on this?

RayCarrot
Uglette
Posts: 1889
Joined: Sat Jan 11, 2014 5:46 pm
Location: Sweden
Contact:
Tings: 25794

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by RayCarrot »

Did you try in the Rayman Control Panel to disable the disc check?

Nac1
Bébé Globox
Posts: 5
Joined: Mon Dec 16, 2019 9:01 pm
Tings: 25

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by Nac1 »

RayCarrot wrote:
Mon Dec 16, 2019 10:13 pm
Did you try in the Rayman Control Panel to disable the disc check?
Not sure what that is but I have both disks. CD2 is inserted.

RayCarrot
Uglette
Posts: 1889
Joined: Sat Jan 11, 2014 5:46 pm
Location: Sweden
Contact:
Tings: 25794

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by RayCarrot »

What I'm saying is you can disable the disc check so you don't need the discs, which also fixes several issues. In the Rayman Control Panel go to the options in Arena, go to the config, disable disc check and save.

Nac1
Bébé Globox
Posts: 5
Joined: Mon Dec 16, 2019 9:01 pm
Tings: 25

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by Nac1 »

RayCarrot wrote:
Mon Dec 16, 2019 10:45 pm
What I'm saying is you can disable the disc check so you don't need the discs, which also fixes several issues. In the Rayman Control Panel go to the options in Arena, go to the config, disable disc check and save.
Ok, I don’t see that under options.

RayCarrot
Uglette
Posts: 1889
Joined: Sat Jan 11, 2014 5:46 pm
Location: Sweden
Contact:
Tings: 25794

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by RayCarrot »

It's right here:
InkedRayCarrot.RCP.Metro_2019-12-16_23-20-15_LI.jpg
Edit: I just realized that if you don't have the setting it's because you got the SafeDisc version (IIRC) which can't be easily modified and won't work well (or at all) on Windows 10. If so I can send you a non-SafeDisc ISO in a pm.

Nac1
Bébé Globox
Posts: 5
Joined: Mon Dec 16, 2019 9:01 pm
Tings: 25

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by Nac1 »

RayCarrot wrote:
Mon Dec 16, 2019 11:21 pm
It's right here:
InkedRayCarrot.RCP.Metro_2019-12-16_23-20-15_LI.jpg

Edit: I just realized that if you don't have the setting it's because you got the SafeDisc version (IIRC) which can't be easily modified and won't work well (or at all) on Windows 10. If so I can send you a non-SafeDisc ISO in a pm.
Alright I’d like to try that one out.

deton24
Dora Dodemer
Posts: 832
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:22 am
Location: Poland
Tings: 5946

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by deton24 »

If you really want to use your retail CD-check version, unfortunately you need binary with Safedisc removed, since Windows 10 doesn't support it anymore.
Alternatively you can check out Rayman Arena binaries by "ADHDerby" [MULTI3] or "2LonlY4You" [ENGLISH]. Make sure you didn't remove " " while googling these names.
Would be cool if RayCarrot could include these binaries as two separate disk-check removal options in case if previous one doesn't work.

Nac1
Bébé Globox
Posts: 5
Joined: Mon Dec 16, 2019 9:01 pm
Tings: 25

Re: Installing Rayman Arena on Windows 10

Post by Nac1 »

Gonna try with my other pc.. ^ ISO works fine though

Post Reply