Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Discuss tools to aid in the modification and running of Rayman games.

Moderators: English moderators, Modding and utilities team

PluMGMK
Dora Dodemer
Posts: 32008
Joined: Fri Jul 31, 2009 9:00 pm
Location: An tír ina labhraítear (beagán ar fad) an teanga ina bhfuil sé seo scríofa
Contact:
Tings: 5420

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by PluMGMK »

They're not that different though, are they? :?

Steo
Globox Origins
Posts: 30209
Joined: Sun Feb 25, 2018 3:57 pm
Location: Le Village des Globox
Tings: 302225

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by Steo »

You know what I'm actually going to try this out once I finish the Dreamcast version. A 7700k and a GTX970 should be powerful enough for it right?

A little weird one I noticed also is in the PAL Dreamcast version if you have the rumble pack connected to the controller it asks would you like to use the vibration pack and in the NTSC version it asks would you like to use the jump pack.
Image
FC: 40210 | CF: 103059 | BOM: 94388 | LOTLD: 120486 | DOTK: 110450 | LS: 40810 | SBTC: 99693 | HH: 100028 | TOTL: 100563

TOTAL: 809687

PluMGMK
Dora Dodemer
Posts: 32008
Joined: Fri Jul 31, 2009 9:00 pm
Location: An tír ina labhraítear (beagán ar fad) an teanga ina bhfuil sé seo scríofa
Contact:
Tings: 5420

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by PluMGMK »

Possibly too powerful! I had a glitch a few years ago where cutscenes ran slightly too quickly. Not sure what exactly the factors were for that though…

Steo
Globox Origins
Posts: 30209
Joined: Sun Feb 25, 2018 3:57 pm
Location: Le Village des Globox
Tings: 302225

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by Steo »

PluMGMK wrote:Possibly too powerful! I had a glitch a few years ago where cutscenes ran slightly too quickly. Not sure what exactly the factors were for that though…
I know the epsxe runs too fast if the frame limiter is off and vsync is off so maybe that's a factor. I'll look into the mod because people are saying the PS2 version is better apart from the framerate. Most people don't care but I'm just fussy.

The game is hilarious by the way. It's OK it's just a big nosed Bush, door opening :mrgreen:
Image
FC: 40210 | CF: 103059 | BOM: 94388 | LOTLD: 120486 | DOTK: 110450 | LS: 40810 | SBTC: 99693 | HH: 100028 | TOTL: 100563

TOTAL: 809687

Harpic fraîcheur
Électoon
Posts: 26121
Joined: Sat Jan 18, 2014 7:57 pm
Tings: 0

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by Harpic fraîcheur »

Greeness wrote:That's true, but to me it is just more aesthetically pleasing and has a much greater emphasis on movement.
Yeah the Hall of Doors is so far a more magical place than the Isle of Doors and so it suits better to the Rayman 2 universe. :)
PluMGMK wrote:They're not that different though, are they? :?
:boon:
Une nouvelle vague de fraîcheur, Harpic fraîcheur verte ! 8)
ImageImage
boomboleros7 wrote:Harpic est imbattable. Harpic est légendaire. Harpic est divin.
Sanhedrin wrote:“Il est autorisé d’avoir des rapports sexuels avec une fille de trois ans et un jour »

PluMGMK
Dora Dodemer
Posts: 32008
Joined: Fri Jul 31, 2009 9:00 pm
Location: An tír ina labhraítear (beagán ar fad) an teanga ina bhfuil sé seo scríofa
Contact:
Tings: 5420

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by PluMGMK »

Well they've got the same structure, both consist of a series of twenty spiral doors, which are found near features that give an impression of the world you're about to enter. Nothing like the differences with the Front.
But yes, the Hall is better. :hap:

Steo
Globox Origins
Posts: 30209
Joined: Sun Feb 25, 2018 3:57 pm
Location: Le Village des Globox
Tings: 302225

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by Steo »

I tried this and left all the textures default for now and ticked the box to enable cheats. It still seems to be just going 30fps unless I missed something. I created the file and enabled cheats anyway. I made sure to use the USA version of the game even though I have the retail PAL disc here. Using OpenGL as the renderer.

OK so I figured it out. In the PCSX2 log that it was looking for the cheats folder in Documents but I had the pnach file in the program files one. Simple mistake really.
Image
FC: 40210 | CF: 103059 | BOM: 94388 | LOTLD: 120486 | DOTK: 110450 | LS: 40810 | SBTC: 99693 | HH: 100028 | TOTL: 100563

TOTAL: 809687

Pixelise
Tribelle
Posts: 18
Joined: Sun Jan 03, 2016 11:53 am
Location: Poland
Tings: 90

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by Pixelise »

Steo wrote:I know this thread is a year old. I used to love the first Rayman game as a kid on PS1. I went years without playing any other Rayman games thinking it won't be the same new ones never are. I played origins only 2 months ago and I loved it so much that I got every achievement for it on XBOX 360 then bought it for PS3 and Vita. Then got legends and loved that so bought that on every console too. I dug through my PS2 games and found Rayman 3 so played it and completed it and liked that one too. Now I go take out my Dreamcast and fire up Rayman 2 since I've never played it and it's great so far. I seen the PS1 version of it looks absolutely awful compared to the Dreamcast and runs at half the framerate then found out revolution is the same game so thought great I've to try that out.

It runs absolutely awful. I'm in a PAL area (Ireland) and it's 25fps and less (it actually drops from 25fps).

It looks very colourful and vibrant compared to the dreamcast version and the PlayStation versions speak English instead of Raymanian but that's about it. The Dreamcast version is way better at 60fps. I think it was just a lazy PS2 port seeing as Rayman 3 runs a lot better. Still gets drops but it's way way better.

You can see here that the PS2 copy (top) has brighter colours than the Dreamcast one (bottom). That's about it but it runs so much better on Dreamcast and only drops from 60fps when there's smoke being rendered for like 1 second or so. I missed out for years but I'm catching back up and playing every one of the Rayman games now to make up for it. The whole series seems brilliant. Collage 2018-02-25 14_51_47.jpg
The problem with Revolution is that it was made on RenderWare. Which run like shish on PS2
I'm mystery... Can call me Shadow.... I like cookies.

Steo
Globox Origins
Posts: 30209
Joined: Sun Feb 25, 2018 3:57 pm
Location: Le Village des Globox
Tings: 302225

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by Steo »

Pixelise wrote: The problem with Revolution is that it was made on RenderWare. Which run like shish on PS2
Yeah it doesn't run the best tbh but I'm still gonna play it because behind that low framerate is a brilliant game to be played :)
Image
FC: 40210 | CF: 103059 | BOM: 94388 | LOTLD: 120486 | DOTK: 110450 | LS: 40810 | SBTC: 99693 | HH: 100028 | TOTL: 100563

TOTAL: 809687

The Jonster
Ly
Posts: 30384
Joined: Sat Mar 24, 2018 6:15 am
Location: The swamps of moonlight
Tings: 91290

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by The Jonster »

Too bad I'm using laptops to play these games. I tried the hacks but for me it seems the game runs MUCH slower than it normally did when I first played. I might have to play through the game a little more but so far that's how it's looking for both of my laptops. (If only I could have a desktop but that's not for a long time :? )

(Plus I'm pretty much stuck with a near shitty graphics card too tbh)
Life happens. Just gotta roll with it!
Image
Steo wrote:
Thu Aug 15, 2019 5:05 pm

^ reminds me of mixing up directions and breaking the forum. :lol:

Steo
Globox Origins
Posts: 30209
Joined: Sun Feb 25, 2018 3:57 pm
Location: Le Village des Globox
Tings: 302225

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by Steo »

Laptops can run it, but probably very good laptops that cost like €2000 which not many people would have :lol:
Image
FC: 40210 | CF: 103059 | BOM: 94388 | LOTLD: 120486 | DOTK: 110450 | LS: 40810 | SBTC: 99693 | HH: 100028 | TOTL: 100563

TOTAL: 809687

bllopidtydoo
Électoon
Posts: 3
Joined: Wed Jan 09, 2019 12:29 pm
Tings: 15

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by bllopidtydoo »

Don't feel too bad about your specs guys. PCSX2 is just a weird emulator as it is, and the more updates its gotten the more system demanding its gotten. Eventually if RPCS3 gets ps2 classics emulation we could see rayman revolution running nicely at 1080p on most systems. RPCS3 in my experience has ran HD ps2 remasters better than in pcsx2 originally.

Rock_TBT
Mouru
Posts: 171
Joined: Sat Jan 02, 2016 8:40 am
Tings: 855

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by Rock_TBT »

Steo wrote:
Mon Aug 06, 2018 10:35 pm
Laptops can run it, but probably very good laptops that cost like €2000 which not many people would have :lol:
Is Macbook Pro´s specs enough?

deton24
Photographe
Posts: 915
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:22 am
Location: Poland
Tings: 7521

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by deton24 »

Yes, PS3 firmware has PS2 backward compatibility and some FAT versions had even hardware support for it, while other FAT only software support (while others none), but around years ago devs said that PS2 games won't work anytime soon in RPCS3.
JFYI - the best backward compatibility has FAT version with four USB ports on front instead of two (and probably it makes it having necessary serial number).
https://www.wikihow.com/Play-PS2-Games-on-a-PS3

bllopidtydoo
Électoon
Posts: 3
Joined: Wed Jan 09, 2019 12:29 pm
Tings: 15

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by bllopidtydoo »

Rock_TBT wrote:
Sun Dec 08, 2019 12:23 pm
Steo wrote:
Mon Aug 06, 2018 10:35 pm
Laptops can run it, but probably very good laptops that cost like €2000 which not many people would have :lol:
Is Macbook Pro´s specs enough?
Pretty sure any ryzen laptop around $500 should run PCSX2 fine enough. Macbooks are *never* recommended for gaming anyway.

Elite Piranha
Chef Dragon
Posts: 951
Joined: Sat Sep 14, 2019 5:47 am
Location: Ly's Palace
Tings: 19890

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by Elite Piranha »

bllopidtydoo wrote:
Mon Dec 09, 2019 12:37 pm
Pretty sure any ryzen laptop around $500 should run PCSX2 fine enough. Macbooks are *never* recommended for gaming anyway.
I disagree.

Image
Image

Steo
Globox Origins
Posts: 30209
Joined: Sun Feb 25, 2018 3:57 pm
Location: Le Village des Globox
Tings: 302225

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by Steo »

Wow that's such a great idea, I should buy a Mac too! :mrgreen:
Image
FC: 40210 | CF: 103059 | BOM: 94388 | LOTLD: 120486 | DOTK: 110450 | LS: 40810 | SBTC: 99693 | HH: 100028 | TOTL: 100563

TOTAL: 809687

ICUP321
Poilu
Posts: 100
Joined: Mon Sep 05, 2016 9:37 pm
Tings: 510

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by ICUP321 »

I decided to make this cheat code compatible with the European & Japanese versions of Rayman Revolution, it took me a long time to figure out how to do it, so I hope you guys enjoy this. I also want to make one for the Korean version of Revolution, but I can't find a dump for that version anywhere, if anyone has it, please PM me it.
Download in the description:


ICUP321
Poilu
Posts: 100
Joined: Mon Sep 05, 2016 9:37 pm
Tings: 510

Re: Rayman 2 Revolution 60fps hack (requires PCSX2 and good PC)

Post by ICUP321 »

deton24 wrote:
Sat Jan 18, 2020 7:13 am
Good work!
Which version works better for you? PAL or NTSC?
Is PAL capped at 50FPS?

Korean serial is SLPM-67519, known as 레이맨 레볼루션
Doesn't seem to be anywhere, though.
Yes PAL is locked at 50 FPS, but I think you can unlock the FPS by editing the PCSX2_vm.ini config file and changing FrameratePAL=50.00 to FrameratePAL=60.00 to force it to run at 60 FPS but I haven't tested it.

Post Reply