Rayman 3: Hoodlum Havoc PC Graphics Mod Reshade / SweetFX / 32 bit depth fix

Discuss tools to aid in the modification and running of Rayman games.

Moderators: English moderators, Modding and utilities team

Post Reply
IIITA
Ptizêtre Vert
Posts: 166
Joined: Mon Jan 05, 2015 2:08 pm
Tings: 1045

Rayman 3: Hoodlum Havoc PC Graphics Mod Reshade / SweetFX / 32 bit depth fix

Post by IIITA »

Hi, as for Rayman 2 deton24 already posted "Reshade" usage;
viewtopic.php?f=89&t=21641
I now made some effort on applying Reshade to Rayman 3: Hoodlum Havoc.
As I got succeeded with it, but by lacking the knowledge I could not make Reshade "Preset" for R3.

So I will very appreciate if the forum guy makes some GOOD preset !
Thanks in advance.


Here is the steps I took;
1. Installed R3 with "Elamingos DVD edition of R3" because I got "non recognition of Safedisc" of original retail 3CDs with my drive running Windows10 x64 build1909.

Image

Image

Image

2. Then applied Better Rayman3 by Ribshark (many thanks to him);
viewtopic.php?f=89&t=12854

Image

Better Rayman3.exe also installed d3d8.dll and d3d8.ini.(needed for Reshade works)

3.Then launched BR3_Config.exe to get the pop-up below;

Image

Please note that "Hardware Vertex Processing" is ENABLED for Reshade usage.

4. Test launch for Better rayman3;

Image

5. Now Reshade installation.
Reshade 4.4.2 is gotten from ; https://reshade.me/forum/releases/5923-4-4
Image

6. Applying it to Rayman3.exe;

Image
and got "warning" for DirectX8;

Image

but anyway I need "Direct 3D 9",

Image

Image

7. OK! Got Direct3D 9 files into C:\Program Files (x86)\Ubi Soft\Rayman 3 Hoodlum Havoc\reshade-shaders

Image

8. "Edit Reshade settings" made Reshade.ini file in C:\Program Files (x86)\Ubi Soft\Rayman 3 Hoodlum Havoc, then "OK" to close.

Image

9. Another edit work on d3d8.ini following the note;
https://www.pcgamingwiki.com/wiki/Rayma ... dlum_Havoc
[Compatibility]
D3d8to9 = 1 (was "0" but should be "1" to use Reshade"

EDIT:(9 Dec. 2019) Note; It will be better to replace d3d8to9 dll by the latest one developed by crosire,
https://github.com/crosire/d3d8to9/releases

10. Now launching R3 to find Reshade is working in R3;

Image

OK, Reshade is working in R3.
Last edited by IIITA on Thu Jan 30, 2020 3:33 am, edited 4 times in total.

deton24
Dora Dodemer
Posts: 861
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:22 am
Location: Poland
Tings: 5741

Re: Rayman 3: Hoodlum Havoc PC Graphics Mod Reshade / SweetFX / 32 bit depth fix

Post by deton24 »

Looks like I've made similar instruction already here:
https://sfx.thelazy.net/games/game/2165/

If you don't know how to make your own preset, use some of my previously created for Gamecube version:
https://yadi.sk/d/rrrgVjPR8Ublhw
12 was the best back then, but it may be different with PC version, so feel free to use other presets, or just modify existing, it should be easier than create everything from scratch.
Just reinstall Reshade before putting the presets in game folder, in case if they don't appeared on the list in Reshade. Editing preset there in GUI is very easy.

Personally I prefer aforementioned GC/Dolphin version because we can't inject HD textures in PC version yet.

IIITA
Ptizêtre Vert
Posts: 166
Joined: Mon Jan 05, 2015 2:08 pm
Tings: 1045

Re: Rayman 3: Hoodlum Havoc PC Graphics Mod Reshade / SweetFX / 32 bit depth fix

Post by IIITA »

Thank you for your quick reply.
Ya, I know you posted Reshade preset to https://sfx.thelazy.net/games/preset/9835. It was last year.
I am not so good at injecting Reshade to R3, but I made effort to understand your work on this issue.
This time, helped by https://www.pcgamingwiki.com/wiki/Rayma ... dlum_Havoc, I found the a way.
I tried your preset for GC as you suggested, here's the result gotten by my PC;
Image

As this preset is for Game Cube as you made note, the effect gave too much intensity for Rayman 3 PC.
So I am looking for better fit one for PC in the forum.
Last edited by IIITA on Tue Dec 10, 2019 7:07 am, edited 2 times in total.

deton24
Dora Dodemer
Posts: 861
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:22 am
Location: Poland
Tings: 5741

Re: Rayman 3: Hoodlum Havoc PC Graphics Mod Reshade / SweetFX / 32 bit depth fix

Post by deton24 »

I've made a preset for PC version. Check this out:
https://yadi.sk/d/K3KMc92Sz5xsxg
Copy attached shaders. There is Radeon's CAS implemented so rather disable RIS in Radeon settings (if you have it), and also quint shaders are attached.

In case of tuning this preset -
"Clarity" should give you more brightness and sharpness, but it's very GPU demanding.
The same goes for MXAO and MXAO from quint (especially this from quint) - it will appear on the list when you move it to shaders folder from reshade-shaders (caused glitch of always using this shader after restart, so I moved it).
For oversaturation, you may check out "levels plus" manual setting, and of course bloom.

If it's not good enough, maybe use preset "0.3" from my previous package.

IIITA
Ptizêtre Vert
Posts: 166
Joined: Mon Jan 05, 2015 2:08 pm
Tings: 1045

Re: Rayman 3: Hoodlum Havoc PC Graphics Mod Reshade / SweetFX / 32 bit depth fix

Post by IIITA »

Wow ! Thank you for this preset for PC. I ran to get this result;

Image


My PC is equipped with Geforce GT330M 512MB VRAM.

Impressive of HDR ! I will take some time to enjoy your preset for R3 PC trying other parameters.
Anyway thank you for your taking your time for me. My issue is solved greatly by you.


Rayclank
Bébé Globox
Posts: 9
Joined: Thu Dec 19, 2019 5:42 pm
Tings: 45

Re: Rayman 3: Hoodlum Havoc PC Graphics Mod Reshade / SweetFX / 32 bit depth fix

Post by Rayclank »

This is so cool and helpful

deton24
Dora Dodemer
Posts: 861
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:22 am
Location: Poland
Tings: 5741

Re: Rayman 3: Hoodlum Havoc PC Graphics Mod Reshade / SweetFX / 32 bit depth fix

Post by deton24 »

I played a bit longer with this preset, and came out with a conclusion that it's a bit oversaturted and I've made a few amendments and posted it on sfx.thelazy.net.

Screenshots:
https://sfx.thelazy.net/games/preset/10261/

Download:
https://yadi.sk/d/K3KMc92Sz5xsxg

All previous versions preserved.

Edit. Sorry but normally you're also forced to manually correct your paths in Reshade.ini to make the preset work out of the box (adding everywhere "./" works, but somehow breaks effects).
Last edited by deton24 on Sun Feb 09, 2020 2:57 am, edited 1 time in total.

IIITA
Ptizêtre Vert
Posts: 166
Joined: Mon Jan 05, 2015 2:08 pm
Tings: 1045

Re: Rayman 3: Hoodlum Havoc PC Graphics Mod Reshade / SweetFX / 32 bit depth fix

Post by IIITA »

deton24 wrote:
Mon Dec 23, 2019 12:01 am
I played a bit longer with this preset, and came out with a conclusion that it's a bit oversaturted and I've made a few amendments and posted it on sfx.thelazy.net.

Screenshots:
https://sfx.thelazy.net/games/preset/10261/

Download:
https://yadi.sk/d/K3KMc92Sz5xsxg

All previous versions preserved.
Oh, I checked your new presets downloaded from ;
https://sfx.thelazy.net/games/preset/10261/
This site has screenshots useful to compare each effect switching from "off" to "on".
I will try these out and enjoy the enhanced screen of R3 !


IIITA
Ptizêtre Vert
Posts: 166
Joined: Mon Jan 05, 2015 2:08 pm
Tings: 1045

Re: Rayman 3: Hoodlum Havoc PC Graphics Mod Reshade / SweetFX / 32 bit depth fix

Post by IIITA »

Oh, thank you for above.
I tried PS3 texture for my Geforce GT330M only has 512MB VRAM.
But PS3 texture showed BETTER screen than vanilla, and I will enjoy this texture for some time. It's WOW , brighter than that of vanilla.


IIITA
Ptizêtre Vert
Posts: 166
Joined: Mon Jan 05, 2015 2:08 pm
Tings: 1045

Re: Rayman 3: Hoodlum Havoc PC Graphics Mod Reshade / SweetFX / 32 bit depth fix

Post by IIITA »

Thank you for your youtube play record of R3 with reshade.
I enjoyed Rayman in R3 with your "Brillante" preset fully.
I have a question; Is this my PC's problem that I saw some "flash" or strobe light in the game screen during paying back the youtube movie ?


IIITA
Ptizêtre Vert
Posts: 166
Joined: Mon Jan 05, 2015 2:08 pm
Tings: 1045

Re: Rayman 3: Hoodlum Havoc PC Graphics Mod Reshade / SweetFX / 32 bit depth fix

Post by IIITA »

deton24 wrote:
Sat Feb 29, 2020 12:50 am
Just give a timestamp, so I can verify it, but it's possible.
In youtube video, https://www.youtube.com/watch?v=7f7Q-jHQim0
One example is at 0:1:34, the screen got sudden brightness. Did you noticed when you made this post to youtube ?


IIITA
Ptizêtre Vert
Posts: 166
Joined: Mon Jan 05, 2015 2:08 pm
Tings: 1045

Re: Rayman 3: Hoodlum Havoc PC Graphics Mod Reshade / SweetFX / 32 bit depth fix

Post by IIITA »

Oh, thank you. Now I got the point.

Post Reply