Szilva

Innen: RayWiki, a Rayman wiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy szilva, ahogy megjelenik a Rayman 2-ben.

A szilvák nagy pattogó gyümölcsök, melyeket gyakran lehet megtalálni a Rayman sorozat folyamán. Ők általában lila színűek, és gyors sebességgel növekednek. Egy szilvát le lehet ütni az ágáról és platformként lehet használni vagy ellenségek elküldésére egy eszközként. Szilvák ketrecekkel együtt a kevés dolog, mely megjelent az eredeti Rayman-ben, Rayman 2-ben és Rayman 3-ban (habár a Rayman Origins-ból és Rayman Legends-ből hiányoznak). A Rayman Junior-ban Bongo Bogyókként említik.

Szerepe a Rayman-ben és mellékjátékaiban

Az eredeti Rayman játékban a szilvákat főleg arra használjuk, hogy átlebegjünk a vízen. Őket rá is tudjuk Livingstone-ok fejére ejteni, ezáltal kevésbé veszélyessé téve őket: azután lehetővé válik az, hogy a szilvába zárt fejükre ugorjunk és hogy sétáló platformokként használjuk őket, de a Livingstone-ok közvetlen megérintése még mindig sebezni fog. Amikor a szilva a földön van (ahol folyamatosan pattog), Rayman-nek meg kell ütnie öklével, hogy mozgassa, vagy ha előtte van vagy rajta van (ebben az esetben lőnie kell, majd lehajolnia, hogy biztosra vegye azt, hogy az ökle a szilvát üti meg, amikor visszatér). Egyszer, amikor már vízben van, bármelyik irányba lebeg abba az irányba, melybe Rayman néz, ezáltal lehetővé téve, hogy könnyedén irányítsa.

A szilvákat úgy is lehet látni, hogy szőlőtőkékhez vannak kötve, ezek a szilvák egy parabolikus alakban lengenek amikor meg vannak ütve, és arra lehet őket használni, hogy Raymant előrébb vigyék pályákon, feltéve, ha jól időzíti az ugrásait, hogy a szilvára essen, és hogy lemenjen róla.

Az Atari Jaguar, PC és mobil-exkluzív Breakout minijátékban Raymannek egy labdát kell használnia, hogy egy különböző színű fürt lebegő szilvát eltüntessen. Ezekből a szilvákból néhánynak különleges tulajdonságuk van, mint az, hogy nagyon pattogóak. Néhány azt okozza, hogy az egész szilvafürtet megmozgassa, amikor meg vannak ütve. Néha ebben a minijátékban szilvák több színekkel villognak; egy villogó szilva megütése azt okozza, hogy eltűnjön és kiadjon egy gyűjthető dolgot mint például egy Harangszót (vagy mást, változattól függően).

Egy béka, ahogy ül egy szilván.

A Rayman Designer-ben

A szilvák visszatérnek a Rayman Designer-ben és mellékjátékaiban, ahol három különböző változat van, melyeknek különböző pattogó sebességük van. A lengő szilvák is visszatérnek.


Szerepe a Rayman 2-ben

Ezeknek a különös gyümölcsöknek számos szerepük van. Rá tudod dobni az ellenségeidre, rájuk mászni és körbemenni lövéssel az ellenkező irányba, és átlebegni láva mezőkön rajtuk...
—Kézikönyv, Rayman 2
Ezek a hatalmas szilvák a fájukról esnek a földre, vagy le lehet őket akasztani lövéssel. Több használatuk is van: egy fegyverként, azzal, hogy ellenségek fejére dobjuk, vagy szállításra lehet őket használni. Az utóbb említett esetben, egyszer, amikor már egy szilva a földön van, mássz rá, és hogy irányításként lőjj az ellenkező irányba attól, amelyik irányba szeretnél menni. Jegyezd meg, hogy a szilva még a lávát is ellenállta.

A Rayman 2-ben a szilvák arra vannak használva, hogy átutazzunk folyókon és láván. Őket Gorilla Kalózokra is lehet dobni, akik ártalmatlanok lesznek és kisegítő platformokként lehet használni őket a fejükön ragadt szilva miatt. Rayman meg tud mozgatni szilvákat, hogy lő rájuk, ha előtte vannak vagy hogy bárhova , ha rajtuk van, ami elmozgatja őket az ellenkező irányba. A szilvák végtelen ideig pattognak, még láván is, bár őket tönkre lehet tenni, ha forróbb, sárga lávagödrökbe esnek. Az is lehetséges, hogy rádobjuk őket póznákra, tartósan vagy ideiglenesen (ebben az esetben az a cél, hogy elvigyük a szilvát egy pontos helyre), lehetővé téve Raymannek, hogy elérjen helyeket, melyeket egyébként nem tudott volna elérni. Furcsa módon csak egyes szilvafákról való szilvák maradnak rajta a póznán. Azokról a póznáknál, melyekről a szilva egy pár másodperc múlva leesik, nem maga a pózna az, ami instabil, de inkább az a fajta szilva.

A Rayman 2 Forever-ben

A szilvák szintén megjelennek a Rayman 2 Game Boy Color verziójában, ahol csak arra használjuk őket, hogy átutazzunk lávatömegeken. Ők leginkább lilák, de, nevezetesen, ők zöldek is tudnak lenni ebben a játékban.

Szerepe a Rayman M-ben

Pislogó gyümölcsök, melyek szilvaváltozatoknak tűnnek.

A szilvák nem jelennek meg a Rayman M-ben, habár úgy vélik, hogy egy másfajta szilva is létezik kúp alakkal és szemekkel a levelek tetején. Az ismeretlen, hogy az ilyen féle gyümölcsök szilvaváltozatnak lettek tervezve vagy sem.


Szerepe a Rayman 3-ban

Vigyázat! A Szilva egy rendkívüli módon hallucinogén gyümölcs. Ne haggy egyet figyelmen kívül anélkül, hogy bele ne harapnál egyet.
—Játékbeli leírás, Rayman 3

A Rayman 3-ban a szilvák sokkal kevésbé pattogóak mint más játékokban és már nem úszóképesek. Ez egyetlen szerepük az, hogy felvegyék őket és rádobják póznákra, így létrehozva platformokat, melyeket magas helyek elérésére lehet használni. Ezeken a szilvapóznákon Livingstoneok képei vannak; ez egy belső poén, mely a Livingstoneoknak arra a fogékonyságára utal, hogy a szilvák el legyenek helyezve a fejükön az eredeti játékban. Ahogy volt az eset a Rayman 2-ben, Rayman vinni tudja őket magával; nekik van egy saját zenei daluk, mely a háttérben megy, amíg sikeresen el nincsenek dobva (vagy egy ponton sikertelenül) egy póznára. Ha Rayman elég közel van egy szilvához, meg is tudja rúgni, ami elküldi azt repülni a levegőben.