Rayman 2: The Great Escape

Innen: RayWiki, a Rayman wiki
(Rayman 2 szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Stone of Thoughts.jpg Ez a lap egyelőre csonk. Segíts te is, hogy igazi szócikk lehessen belőle!

Rayman 2: The Great Escape
Rayman 2
Közzétette Ubisoft
Fejlesztette Ubisoft

Rendezte {{{rendező}}}
Készítette {{{készítő}}}
Tervezte {{{tervező}}}
Kódolta {{{kódoló}}}
Rajzolta {{{rajzoló}}}
Írta {{{író}}}
Zenéjét szerezte {{{zeneszerző}}}

Kiadás dátuma 1999
Műfaj 3D Platformer
Játékmód 1 játékos, 2 játékos (Revolution)
Platformok Nintendo 64, PC, Sega Dreamcast, Sony PlayStation, Game Boy Color, Sony PlayStation 2, Nintendo DS, Sony Playstation 3 (PSN), Sony Playstation Portable (PSN), Apple iPhone, Apple iPod Touch, Nintendo 3DS
Besorolás {{{besorolás}}}
Százalékmaximum 1000 Lum.png 80 IconCagesDC.png Four Masks of Polokus.jpg
Adathordozó {{{adathordozó}}}

A Rayman 2: The Great Escape a második fő része a Rayman szériának, melyet először 1999-ben adott ki az Ubisoft. Az első Rayman játék folytatása, és egyben az első 3D grafikával ellátott Rayman játék.

Játékmenet

A Föld Magja ezer lummá széledt szét, melyekből minden világban található valamennyi. Ezeket Raymannek össze kell szednie, mivel ezekkel bónuszvilágokat nyithat meg és bejutást kaphat a maszkok szentélyeibe. Rayman minden világba egy térkapu segítségével juthat el, mindegyik elején és végén található egy ( a Varjú Fészkét leszámítva ), 2 világban egy harmadik is van, mely az Élet Sétájához, vagy a Hatalom Sétájához lehet eljutni.

Ebben a játékban nagyon sok féle lum található, ezek Raymant segítik útján: életet, levegőt, valamint átjutást adnak szakadékok felett. Különböző színük más típust is jelez.

Sok új képességet is lehet szerezni a játék során, Ly-től, Globoxtól, valamint a Revolution-ben a Teensiektől is. Ezek főleg az ellövött energiagömbök erejét növelik, de szuper-helikopterezési képesség is kapható Ly-től.

Történet

A Rayman 2 az Álmok tisztásán játszódik, ahol mindaddig béke vonult, amíg a Robot-Kalóz hedsereg a gonosz Pengeszakáll parancsára elpusztította a Föld Magját, ami 1000 lummá széledt szét. Ennek hatására Rayman elvesztette az erejét amit Betillától kapott és fogságba kerül.

A kalózhajón

Később Globoxot is elkapják akit egy cellába helyeznek Raymannel. Globox egy ezüst lumot vitt Raymannek, amit Ly, a tündér küldött neki. Miután kiszabadultak a Kalózhajóról mindeketten máshol landoltak a Földön. Rayman úgy gondolta, hogyha megtalálja Ly-t akkor megmentheti a világot. Viszont kiderült, hogy Ly ereje nem olyan nagy mint Polokus-é a világ spirituális szellemévé, mivel őt is elkapták és bebörtönözték. Polokust pedig csak úgy lehet felébreszteni hosszú álmából, ha Rayman megtalálja és elviszi neki a 4 maszkot, addig viszont csak álmokban tud beszélni.

A térkapuk terméhez vezető út

Rayman Globoxtól elszakadt és máshol landoltak. Miután kijózanodott a becsapódás után amit a Földre mért, leugrott az egyik szirtről, és Murfy rögtön odarepült hozzá. Elmondta neki, hogy hogyan kérhet tőle segítséget, csak közel kell mennie a gondolatok köveihez. Rayman tovább barangolt a világosság fái közt, talált egy ketrecet, amit széttört és talált egy sárga lumot. Találkozott néhány Bébi Globox-szal, akik örömmel várták a papájukat, de Rayman közölte velük, hogy sajnos elvált az útjuk miután kiszabadultak a hajóról. Továbbment és belebotlott a Teensie-kbe, akik 5 sárga lumért cserébe eljuttatták őt a Térkapuk Termébe.

Ly kiszabadítása

Rayman a Tündér tisztásán találta magát. Azért jött ide, mivel Ly-t bebörtönözték, így ki kell szabadítania és visszanyeri az erejét és képességeit. Miután átvágott a tisztáson, néhány kalózzal megküzdve, az egyik főhadiszállásukhoz érkezett. Ott volt Ly, a tündér egy elektromos pajzsba bezárva. Mellette volt a bejárat egy nagy gépezethez, melyet Rayman hordók segítségével szétrombolt, ezáltal az energiapajzsot eltüntette, a tündért pedig kiszabadította. Adott neki egy ezüst lumot. Ez adta neki a képességet ahhoz, hogy rózsaszín lumokba tudjon kapaszkodni. Elmondta neki, hogy meg kell találnia a négy maszkot, amik különböző őrzött szentélyekben vannak elrejtve a világ különböző pontjain. Rayman azonban nem futamodott meg, elindult felkutatni őket, nemsokára kiszabadított egy Teensie-t, aki visszavitte őt a Térkapuk Termébe.

Az első maszk

A Kalózhajón Penmgeszakállnek jelentést tett egyik robotja arról, hogy Rayman eljutott a mocsárba. Az admirális feldühödött, hajókat küldött felkutatására, és megevett egy sárga lumot is.

A 4 maszk, amit Raymannek meg kell szereznie

Rayman egy mocsárba került, ahol valahol segítséget kérő hangot hallott. Sssam volt az egy ketrecbe bezárva. Rayman kiszabadította őt és megkérdezte tőle, tud-e valamit a 4 maszkról. Sssam-nek ötlete sem volt, de át tudta vinni őt a mocsár túloldalára, mivel Globoxot a kalózok oda vitték el. Rayman ezzel is közelebb került az első maszkhoz, a kalózok nem tudták megakadályozni. A Mocsár túloldalán Raymant egy kalózhajó követte, folyamatosan bombákat meg ágyúgolyúkat lőtt az útjába, hogy ne tudjon eljutni a Víz és Jég Szentélyébe. Azonban egy ösvény elágazásánál más-más úton mentek, így a hajó nem tudta tovább követni. Nemsokára Rayman meg is találta a megfelelő térkaput a szentélyhez. A Rayman Revolution-ben ezen a szinten Rayman-nek Bzzit-et ki kell szabadítania, aki majd később elviszi őt az Elveszett Szigeten található szentélyhez a csónakjával.

Bónuszszint: Az Élet Sétája

Ha a játékos a mocsár elején balra fordul, láthat egy [[Kőkör|kőkört. Ez egy rejtett világhoz vezet, ami azonban csak akkor nyílik meg, ha Rayman összegyűjtött 60 lumot. Itt Ly-vel és az idővel kell versenyt futni egészen a világ végén levő térkapuig. Addig azonban nagyon sok lumot lehet összegyűjteni.

Az első szentély

Rayman a Teensiek kamrájában találta magát, akik elmondták neki, hogy minden szentélybe csak bizonyos számú lumokkal léphet be. Ehhez a kapuhoz kellett 100, és végül eljutott az Elveszett Szigetre. Ezután először egy barlangba sétált, amiben egy tó volt, átúszott, és mikor kijutott onnan, egy nagy kék ajtót, előtte két gúla alakú lebegő sziklát látott. Két mágikus gömböt ( egy kéket és egy sárgát ) kellett rájuk tenni ahhoz, hogy a templom ajtaja megnyíljon. A következő szobában volt néhány sárga lum és egy kapu, amiben olyan üresség volt, mint A Világosság Fái nevű világ végén a térkapu alatt. Rayman bement oda, és a szentélybe érkezett. Le kellett csúsznia, a lejtő legvégén ugyanis ott volt az első maszk, amit Axel őrzött, akit Polokus rendelt el erre a célra. Rayman most hasznát vette annak a képességnek, amit Ly adott neki: rózsaszín lumokon kellett lengenie egészen a templom végéig, ahol Axel fejére zúdíthatott egy óriási jégcsapot, ezáltal legyőzte őt. Újra elhintázott a templom végébe, ahol az O szimbóluma segítségével kinyitotta az első maszkot tartalmazó ládát, és elteleportálódott Polokus szigetére. Ő rátette a maszkot az alatta található oszlopra, majd visszajuttatta Raymant a Térkapuk Termébe.

A második maszk

Murfy értesítette Raymant, miszerint Clarknak minden ereje elszállt, és segíteni kell neki.Elmondta, hogy a közelben levő csikókat meg lehet lovagolni, ha eléggé kifáradtak. Ezt használva Rayman eljutott hozzá, Clark pedig mondta, hogy kell az élet elixire, amit viszont csak a Rémálmok barlangjában lehet megtalálni. Jano, ezen világ örzője ejtuttatta őt oda az elméjén keresztül, ahol rengeteg koponya, szörny és más rémisztő dolgok voltak. Amikor az óriási ajtó kinyílt, Raymant egy csúszós barlangban kezdte Jano üldözni. Ezután a barland végébe kellett kergetni, ahol a kincsesbányája volt. Ha a játékos az aranyat választja, egy jelenet mutatja, ahogy Rayman egy szigeten fekszik a sok arannyal, ha viszont az arany nélkül dönt, felébred az álmából és megkapja az életelixirt.

A Halál Királysága

Világok

Fő karakterek

A jók

A rosszak

Százalékmaximum

PC, Nintendo 64 és DS, iOS és 3DS

100 %, 1000 lum, 80 ketrec, 4 ezüst lum, 4 maszk

Dreamcast

100 %, 1000 lum, 80 ketrec, 4 ezüst lum, 4 maszk, 6 Glob kristály

Playstation 1

100 %, 800 lum, 60 ketrec, 4 ezüst lum, 4 maszk

Playstation 2

100 %, 1000 lum, 80 ketrec, 5 ezüst lum, 4 maszk

Best Player Díj

A Legjobb Játékos Díj az N64 verzióban

A játék végén elérhető egy bizonyos "Legjobb játékos" díj. Ez a készítők névsora előtt az Ending jelenetben látható a játékos nevével együtt amennyiben jól teljesített a játékon keresztül. Eddig ismeretlen, hogy milyen kritériumokat kell teljesíteni, de ami biztos, hogy minden lumot meg kell szerezi. A többi kritérium csak valőszínű: jó időeredményeket kell elérni a bónuszszinteken, az egész játékot a lehető legrövidebb időn belül teljesíteni kell, valamint a lehető legkevesebb életvesztéssel kell végigmenni a világokon.

Promóciós termékek

2000. Május 17. és Június 13. között az Ubi Soft csatlakozott a McDonald's-hoz, hogy készítsenek egy Rayman-es Happy Meal Menüt. A játékok az alábbiak voltak: Rayman egy csikón, Rayman egy szilván Helikopterhajjal, Egy ketrec, Egy hang kiadó Henchman 800, Ly, a tündér, és Globox. A Játékok csak a Francia McDonaldsokban voltak kaphatók.

A limitált kollekciója a Rayman 2: The Great Escapenek csak a Francia McDonalds éttermekben volt kapható