Rayman (sorozat)

Innen: RayWiki, a Rayman wiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Stone of Thoughts.jpg Ez a lap egyelőre csonk. Segíts te is, hogy igazi szócikk lehessen belőle!

  • Ez a cikk nem egy konkrét játékról, hanem magáról a Rayman sorozatról szól. A karakterről szóló cikket itt találod: Rayman. Az eredeti játékot itt találod: Rayman 1.
Főbb karakterek akik megjelentek a játékokban.

A Rayman játéksorozat egy akció-platformer játéksorozat. Készítője a francia játék designer Michel Ancel, és minden egyes részét a Ubisoft adta ki. A játékok főhőse Rayman, egy karakter akinek a sorsa a gonosz elleni küzdelem, és az univerzum egyensúlyának fenntartása. A játékok egy fantasztikus világban játszódnak, melyet Az Álmok Tisztása hívnak, az isten, Polokus álmododtt a világba, és a Világ Szíveként ismert misztikus kulcskövek tartják fenn.

A sorozat 1995-ben kezdődött, az eredeti Rayman játék megjelenésével, amely egy 2D oldalnézetes platformer volt, és melynek helyszíne a Völgy. Ezt követte 1999-ben a Rayman 2, mely egy 3D platformer volt, és az első rész folytatása. 2003-ban megjelent egy újabb 3D platformer, a Rayman 3. 2005-ben a Phoenix Interactive megpróbált egy újabb 3D platformert készíteni, melynek a neve Rayman 4 lett volna, de ezt később eltörölték a Rayman Raving Rabbids javára, mely egy másik 3D platformer volt, amit a Ubisoft Montpellier fejlesztett. Később ezt is eltörölték. Sok részét újra felhasználták egy spin-off partijátékban, melyet szintén Rayman Raving Rabbidsnek neveztek el, és amely később egy külön sorozatot eredményezett, melynek minden egyes tagja egyre kevesebb utalást tartalmazott a Rayman sorozatra. 2011-ben megjelent a Rayman Origins, egy 2D oldalnézetes platformer. 2012-ben megjelent egy mobil spin-off, a Rayman Jungle Run. 2013-ban megjelent az Origins közvetlen folytatása, a Rayman Legends. Később, szintén 2013-ban megjelent egy újabb mobil spin-off, a Rayman Fiesta Run. 2015-ben megjelent a Rayman Adventures nevű mobil spin-off. 2019-ben megjelent az Apple Arcade exkluzív Rayman Mini.

Háttértörténet

A kezdetben csak a Lumok léteztek - apró teremtények, melyek tiszta energiából állnak. Nagyon sok színben voltak jelen, mindegyik egyedi tulajdonsággal rendelkezett, de a legfontosabb az 1000 Sárga Lum volt. Egy nap a Lumok egy pontba koncentrálták az energiáikat, és megalkották az istent, Polokust (másnéven a Buborék Álmodót). Polokus ereje az volt, hogy a legapróbb gondolata is valóra vált. Az álmain keresztül (melyeket apró, barátságos lények, az Electoonok alkották) megalkotta az Álmok Tisztását, a világot melyben a Rayman sorozat is játszódik.